GYERE, JELENTKEZZ BE!
Fondü - olvasszunk és mártogassunk
Írta: Lázár | Utolsó frissítés: 2011. 03. 17.
     

Amikor vendégeket várunk, szeretnénk valamilyen különlegességgel előrukkolni, nos a fondüzéssel a kicsiket és nagyokat, rokonokat, barátokat, de egy romantikus vacsora keretében a kedvesünket is meg tudjuk lepni (a sajt fondüt fehérborral megbolondítva), de a gyerekek számára rendezett bulin is biztosan sikert arathatunk (az olvasztott csokoládéba mártogatott gyümölcsökkel).

Fondü Lázár módra Fondü Lázár módra Fondü Lázár módra

 

Az eredeti svájci recept alapján a fondüzésre szolgáló edényt dörzsöljük be (belülről) fokhagymával, öntsünk bele 2 dl fehérbort, majd gyenge lángon tegyük fel főni, adjunk hozzá még 2 kávéskanál citromlét és 40-50 dkg apróra vágott vagy reszelt sajtot – lehetőleg ementáli vagy trappista sajtot, de mindenképpen aromásabb, keményebb sajtfélét válasszunk. Őrölt fekete borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Sót csak akkor adjunk hozzá, ha kóstolás után nem találjuk elég sósnak a sajtolvadékunkat. Forrón tálaljuk. Hosszú nyelű villára vagy esetleg hurkapálcára tűzött, apró kockákra vágott kenyérrel, cipóval mártogassuk – ügyeljünk arra, hogy a kenyérdarabokon héj is legyen, hogy el tudjuk ropogtatni. Fontos: a kenyeret nem elég „csak" megmártogatni a sajtban, meg is kell forgatni benne, óvatosan emeljük ki, hogy egy csepp sajt se menjen veszendőbe közben. Az olvasztott sajt nagyon laktató, így a fondühöz kísérőnek elegendő, ha salátát kínálunk, italnak pedig fehérbort ajánlunk. Az eredeti recept kiegészítéseként az olvasztott sajthoz adhatunk még tejszínt, vajat is.A fondue francia eredetű szó, s arra utal, hogy készítéséhez hozzávalókat kell megolvasztanunk. Koránt sem új keletű dolog, Svájcban „fejlesztették ki", amikor az ország még szegény volt, s a lakói fölműveléssel és pásztorkodással foglalkoztak. A nyáron készített sajtot és kenyeret ették a hosszú téli hónapok alatt. Akkor még hírből sem ismerték a korszerű fagyasztási technikákat, így a sajt és a kenyér olyannyira megszáradt, hogy azok szeletelése is komoly gondot okozott. A kenyérdarabokat így tejbe vagy borba áztatták, mígnem „eszükbe jutott", hogy a sajt lassú tűzön könnyedén felolvasztható, s a kenyér sokkal laktatóbb és finomabb, ha az olvasztott sajtba mártva kerül fogyasztásra.

Fondü Lázár módra

Fondü készletet párezer forintért már tudunk vásárolni (edénnyel, égővel, villákkal), de ha nem szeretnénk extra „beruházást", vagy nem akarunk mártogatni, de szeretnénk a menübe belecsempészni kedvenc sajtunkat, akkor az olvasztott sajtot grillezett húsok mellett mártásként is kínálhatjuk – grillezzük, süssük meg a kiválasztott húst, például a csirkemellet, öntsük le a fehérborral ízesített sajtmártással, köretként rizst, sült burgonyát vagy salátamixet kínálhatunk.

Fondüt nem csak sajtból készíthetünk. A húsfondühöz a kiválasztott húsokat, például csirke- vagy pulykamellet, sertéskarajt, esetleg szűzpecsenyét kockázzuk fel, majd helyezzük fehérboros-bazsalikomos pácba néhány órára. Ezután sózzuk, borsozzuk a felkockázott húsokat. Felforrósítjuk az olajat, majd átöntjük azt a fondü edényben (amely alatt ég a tűz), a felkockázott és hosszú villára tűzött húst az olajba mártogatva megsütjük. Készítsünk különböző mártásokat, amelyekben majd meg tudjuk mártani a húsokat – ha erre nem lenne időnk, akkor készítsünk ki egy kevés dijoni mustárt a mártogatáshoz.

Fondü Lázár módra

A gyümölcsöket még finomabbá teszi a csokoládé bevonat, a gyerekzsúrokat pedig biztosan feldobja a desszert fondüzés. 2 dl tejszínt forrósítsunk fel egy edényben, morzsoljunk bele 20 dkg tejcsokoládét és ugyanennyi félédes- vagy étcsokoládét. Ízesítsük 1 kávéskanálnyi reszelt narancshéjjal. A gyümölcsöket vágjuk kockákra és a fondüvilla segítségével mártsuk a csokiba, várjuk meg, amíg kicsit megdermed – ilyenkor még mozsárban összetört fűszer magvakba is márthatjuk a csokival bevont gyümölcs darabokat az ízek fokozásának érdekében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
LEGFRISSEBB BLOG BEJEGYZÉSEK
Libamáj kreációk
Libamáj kreációk Gasztrokurzus Dél-Franciaországban. A kurzus témája a liba- és kacsamáj valamint az európai kék homár volt.
Vacsora a könyvtárteremben
Vacsora a könyvtárteremben A pau-i séfkurzushoz kapcsolódóan, egy különleges hangulatú vacsorán vettünk részt.